Resebloggar från Travellerspoint

Första dagarna i Kambodja

sunny 31 °C

Kambodja - ett av de fattigaste länderna i Sydostasien men tydligen med en av de snabbast växande GDP. Hit kom vi i tisdags med hjälp av en ca fem timmars båttur från Chau Doc (där vi överraskades av ett rejält ösregn på morgonen) till Kambodjas huvudstad Phnom Penh. Vid landsgränserna gick det väldigt smidigt och det var rätt så skönt att båtföretaget som vi åkte med hade hand om all formalia.

Väl framme i Phnom Penh möttes vi, redan innan vi hann gå av båten, av ivriga tuktuk-förare som skulle köra en nånstans. Bestämt gick vi därifrån (för vi ska ju klara oss själv) för att en bit bort få titta på kartan i lugn och ro. Självklart kom det en till förare fram, denna var rätt så ung och verkade vettig och vänlig så vi lät oss övertalas till att ta en tur med honom och sa vart vi ville åka. Åkte vi dit? Nej då, vi åkte till samma gata som det hotellet vi hade bett om att få bli körda till men han körde oss till nåt annat ställe. Till slut så löste allting sig i allafall.

Efter en sen lunch tog vi en promenad i stan och märkte att överallt hängde det bilder på en äldre herre. Till slut fick vi reda på att det var "Kungliga Fadern" och han hade tydligen dött för knappt tre veckor sedan och hela landet sörjer. Utom de förbaskade tuktuk-förarna och verkligen inte lämnar en i fred! Har aldrig varit om så intensivt påhoppande, de är på en hela hela tiden! Vissa gånger har jag varit väldigt nära på att be de dra dit pepparn växer (för att uttrycka sig snällt...).

Vi insåg rätt så snart att alla rykten om att Phnom Penh egentligen inte är en sån rolig stad bestämde vi oss för att göra vår vistelse där så kort som möjligt, men vi ville absolut inte missa Killing Fields (The Choeung Ek Genocidal Center) och S-21 (Tuol Sleng Prison). Det första stället ligger ca en timmes resa utanför staden och är ett av avrättningsplatserna som De Röda Khemererna (Khmer Rouge) använde under deras tid vid makten under slutet av 70-talet ledda avPol Pot. Det går inte att riktigt förstå det hemska som skedde där när man är där idag då men går runt bland grönska och gör fågelsång. Men det finns möjlighet att lyssna till en audio tour som är otroligt bra och rörande, jag kunde inte låta bli att gråta särskilt nät de berättade om ett stort träd som hade använts för att döda små barn genom att slå dem mot trädet.
Efter att vi försökt samla oss lite åkte vi vidare till S-21 som är ett gammalt fängelse där människor torterades. Man kan gå in i de olika rummen som människorna var fängslade i och även se deras fotografier. Det var obehagligt att gå in i de små utrymmen, kändes som att smärtan, ångesten, rädslan, paniken på nåt sätt fanns kvar i rummen. Återigen kunde jag inte hålla tillbaka tårarna: hur kan folk vara så grymma? Vad är det som gör att man förlorar spärren och kan tortera en annan människa på de grymma sätten som man gjorde där?
Vi avslutade sedan dagen med en tur till deras Nationalmuseum där en av de största Khmer-samlingarna finns. Riktigt vackert och imponerande och väldigt bra att besöka detta ställe för att få en grund till Khmer-epoken då vi skulle vidare till Siem Reap för att besöka Angkor Wat och alla de andra templen.

Så nu är vi här i Siem Reap (sju timmars bussresa från PP). Vi började med vårt tempelupptäckande igår: fantastiskt vackert! Vi kommer berätta lite mer om det sen, vi har nämligen saved the best for last: imorgon blir det Angkor Wat och Angkor Thom!

Men nu ska vi ut och äta middag! Hoppas ni har det bra där hemma!

Författat av Alni 03:25 Arkiverat i Kambodja Tagged cambodia reap siem phnom penh

EpostinläggFacebookStumbleUpon

Innehåll

Var först att kommentera detta inlägg

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Skriv dina Travellerspoint login upplysningar här

( Vad är detta? )

Om du ännu inte är medlem av Travellerspoint, kan du anmäla dig gratis.

Anmäl dig till Travellerspoint