Resebloggar från Travellerspoint

Slutet är nära...

overcast 25 °C

Allra sista inlägget. Om knappt två timmar påbörjar vi vår 37 timmar långa resa hem till Sverige. Vi känner både vemod och glädje, sorgligt att det är över för denna gång men även otrolig lycka av få komma hem till familj, vänner och ens vardag (tro det eller ej).

Nya Zealands sydö har bjudit på fantastiska vyer. Nordön är också otroligt vacker, men här på sydön är det betydligt mer dramatiskt med höga berg, glaciärer, regnskogar, grässlätter, raviner, floder och mycket mycket mer! Jag tänkte bara väldigt kort nämna vad vi gjorde på sydön för att stilla er nyfikenhet. Vi började med att utforska vinregionen Marlborough genom att åka på en vinprovningstur och besökte fyra olika vi gårdar. Därefter bar det av till norra delen av Abel Tasman Nationalpark. Efter härliga promenader med utsikt över havet och hälsat på sälar bar det av söderut längs västra kusten på en av världens vackrast rankade vägar SH6. Innan det blev det ett stop på Höglunds glasblåseri nära Nelson (japp, det drivs av ett svenskt par) med fantastiska kreationer!
Vi stannade till i Punakaiki för att se de kända Pancake rocks och vågade oss även på en mindre känd vandring, Porari River Track, som slingrade sig längs en flod i regnskog med omgivande limestone. Otroligt vackert! Vidare besökte vi Franz Josef Glacier och Fox Glacier, varpå vi på den sistnämnda gjorde en vandring i full mundering, tom med spikfästen under skorna. Coolt! Fortsatt söderut genom landet körde vi genom vackra Haast Pass med imponerande berg och vattenfall. Vi stannade till i Wanaka och gjorde en guppande och motvindig kajaktur på Lake Wanaka innan det bar av till Queenstown. Vilken härlig stad! Småstad med storstadskänsla, alpby med hamnstuk. Härifrån tog vi även en dagstur till vackra fjorden Milford Sound.
Påväg tillbaka norrut var vi tveksamma på att ta omvägen via Mount Cook Nationalpark pga tveksamma väderprognosen. Men vi chansade, och vilken belöning vi fick! Både för mig och Nils blev detta en av höjdpunkterna på Nya Zeeland. Sedan var det dags för sista stoppet på resan: jordbävningsdrabbade Christchurch. Det var otroligt svårt att köra bil, då den kartan vi hade inte alls var uppdaterad och var och varannan gata var avstängd pga restaureringsarbete. Men vi lyckades till slut hitta rätt samt lämna vår campervan i snyggt skick och fick istället upptäcka stan by foot, som visade sig vara charmigare än vad vi först fått intrycket av. Avslutningen på resan, som även råkade infalla på Alla hjärtans dag, firades på restaurangen på Casinot (det var fullbokat överallt annars).

Vi ses om inte alltför länge!

Författat av Alni 22:54 Arkiverat i Nya Zeeland

EpostinläggFacebookStumbleUpon

Innehåll

Var först att kommentera detta inlägg

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Skriv dina Travellerspoint login upplysningar här

( Vad är detta? )

Om du ännu inte är medlem av Travellerspoint, kan du anmäla dig gratis.

Anmäl dig till Travellerspoint