Resebloggar från Travellerspoint

Norrut längs Australiens östkust

sunny 38 °C

Med knappt en vecka kvar av australientiden kommer här historien om resan mellan Sydney och Airlie Beach.
Efter att ha tvingats lämna Sydney ett dygn tidigare pga sent bokad plats på greyhoundbussen gick ändå nattbussen till Byron Bay bra. Även om det inte var sovbuss som vissa gånger i Asien gör trafiken och vägarna här att det flyter på väldigt bra. Framme i Byron fick vi känna av att även boende är bra att boka in i förväg. Väldigt fullt på alla hostel men hittade till slut plats på ett. Dock bara för en natt så våra tre nätter i Byron tillbringades på tre olika hostel. Dagtid blev det försök till surfing i denna surfingmetropol. Gick stundtals bra men ibland för strömmt och ibland på fel plats vid fel tid och hamnade därför under vågen vi nyss varit på toppen av. Solen steker verkligen på ett helt annat sätt här nere så det gäller att smörja bra och inte ligga ute för länge och tänka att vind inte skyddar mot bränna utan bara svalkar. Har än så länge klarat oss bra till skillnad från vissa kräftröda turister som nog inte skulle uppskatta en medkännande klapp på den röda axeln.
I Byron promenerade vi även längs den vackra kuststräckan för att spana in de lite mer proffsiga surfarna och gå ut till Australiens östligaste punkt. Mäktiga vågor slog in mot klipporna och såg sköldpaddor och mantor från stigen. Ingen riktig närupplevelse men häftigt ändå.
988DD8F82219AC6817C4125B3CB83D4E.jpg98B16B6E2219AC6817CA3C9E70AF1A63.jpg

Byron med stark surfingkaraktär och -attityd bland folket byttes sedan till Brisbane som var mer öde. Gatorna var förvånansvärt tomma på både bilar och människor. Kanske pga att även australiensarna nu har jul- och nyårssemester och lämnat staden. Utanför stan finns Lone Pine Koala Sanctuary vilket innehar 130 Koalor (inte koalabjörnar för de är egentligen inte björnar även om de var modell för det populära gosedjuret teddybjörnen). Här promenderade vi runt och såg vi även flertalet Kängurus, Platypus och andra speciella australiensiska djur. Koalorna sover kring 18 timmer dag men här var de väldigt pigga och livliga. Och väldigt söta. Här fanns det både pensionärshem för de äldsta samt kindergarden för de yngsta. Kängruna här var väldigt lugna och inte svåra att gå nära och klappa (vilket man fick så vi gjorde inte nåt fel där).
98C8303A2219AC6817D58E37473E0DAC.jpg
98E2BACA2219AC68178D0F7D772D0F97.jpg

Noosa blev nästa stopp. Stad kring Noosa river med väldigt pampiga hus kring flodens många smala avkrokar innan utloppet i havet. Som taget ur en syntet-stad från Sims city. I dess nationalpark såg och hörde vi koalor som skrek/brummade/grymtade märkligt. Inte helt klart vad det var frågan om men skoj att få se dessa djur även i det vilda.
8 januari gick vi ut och åt fint för att fira ettårsdagen sedan vi blev tillsammans. Lyxigt japansk blev det på Wasabi med pilgrimsmusslor, gourmet-sushi, räk-dumplings samt väldigt mör tenderloin-stek med sötpotatismos och svampsås. Avslutades med himmelsk chokladtarte med fudge, mousse och ganache.

Från Noosa åkte vi sedan på en tvånättersutflykt till Gagaiu Bushcamp. Där paddlade vi kanot i två dar i med- och motvind och -ström. Hittade även vår egna lilla ö i en av sjöarna. Vackert var det i den tidigare eldhärjade skogen som även nu på vissa ställen spontanrykte i den torra hettan. Första natten sov vi i nån form av militärcamp och den andra i tält. Gillade korv och banan med choklad över öppen lägereld. Hann även med uppfriskande gyttjebad innan det var dags att återvända till Noosa för nästa nattbuss till Airlie Beach.
98FC9CE12219AC6817911EB6C4900705.jpg990F59EC2219AC6817B9202B701F3324.jpg

I Airlie Beach såg vi båda fram emot seglingen under två dygn med segelbåten... Spank Me. Även om namnet inte ger ett så seriöst intryck var det en stor tidigare tävlingssegelbåt med plats för 30 pers. Den skulle ta oss till flera snorkelspots i och kring Whitsunday Islands Marine Park samt Whitehaven Beach (som rankas som den näst vackraste stranden på planeten). Vi hade lite tur med sängplatsvalet och fick plats i försen alldeles under en däckslucka med utsikt över masten och himlen som på natten blev till en fantastiskt lysande stjärnhimmel utan störande stadsljus eller moln. Seglingen var inte bara slapp utan vi fick även hjälpa hissa det 500kg tunga storseglet och lossa tampar då det var dags att slå. Maten var fantastisk och det bjöds på spagetti bolognese ena dagen och biffstek med cheese potato mash och majskolv andra dagen. Imponerande att det kan tillagas i ett sån liten kokvrå på ett gungande hav.
9924ABC82219AC6817871E5DE3063DB4.jpg993B073B2219AC6817B6EFA812FC59B0.jpg994C3DB72219AC6817DF7F9EDC87995C.jpg996C76232219AC6817406E9CB25E59B0.jpg

Snorkelplatserna var större än de vi tidigare upplevt i Asien men storheten förtogs lite av det grumliga vattnet som vara gav omkring 4-5m sikt. Maneter och hel del annat slemmigt gjorde att vi behövde sk. stinger suit. Men på många platser var det riktigt mycket fisk och mängder med koraller som täcker all yta på stenarna och botten.
På morgonen dag två stannade vi som första båt på den otroligt vita, fantastiskt vidsträckta stranden Whitehaven Beach med det obeskrivliga turkosa vattnet. Vi kom när tidvattnet var nästan som lägst och stranden var därför otroligt stor. När det turkosa tidvattnet sedan rullade in förbyttes den vita stranden till en turkos lagun. Allt prat man hört om hur vissa ställen inte kan fångas på bild kändes väldigt tillämpnara. Trots att kamerans batteri nästan tog slut kunde inte något riktigt fånga hur fantastiskt det faktiskt såg ut. Och bilderna blev inte dåliga.
Väl tillbaka på land satt gungningen från båten kvar resten av dagen. Lite shoppande innan båtbesättningen gick ut och dansade på Phoenix bar på kvällen.
Idag har vi försökt vila vid Airlie Beach lagun trots intermittenta skurar. Hann dock med att grilla egengjorda hamburgare vid vattnet innan det snart är dags för ytterligare nattbuss till Cairns.

Författat av Alni 00:36 Arkiverat i Australien

EpostinläggFacebookStumbleUpon

Innehåll

Var först att kommentera detta inlägg

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Skriv dina Travellerspoint login upplysningar här

( Vad är detta? )

Om du ännu inte är medlem av Travellerspoint, kan du anmäla dig gratis.

Anmäl dig till Travellerspoint