Resebloggar från Travellerspoint

Även under vatten kan man sväva på rosa moln

overcast

Sista ö-dagen i Thailand. Vi har spenderat de senaste knappt två veckorna på två fantastiska öar i Gulfkusten utanför Thailands östkust: Koh Tao och Koh Phangan.

KOH TAO
Lite hastigt innan bussen skulle avgå från Bangkok hade vi ordnat med boende och dykkurs på Ban's Diving Resort. Smidigt att ha det fixat så et fanns tid att hyra moppe och upptäcka ön, dock lite svårt att hitta en optimal strand. Fann en till slut; hyrde snorkel och simmade ut till sju meters höga klippor. Klättrade upp och nojjade i en halvtimme för en sekunds ångest (det var nog mitt livs längsta sekund dock...), men efter att ha tagit steget och åter vara i vattnet var man otroligt nöjd och stolt över detta minimala steg i vår utveckling.
På kvällen började vår PADI Open Water med en liten intro och allmän formalia. Fick bl a skriva på papper att vi var medvetna om riskerna för en eventuell död och att de, som ansvariga för kursen, ej tar ansvar för konsekvenserna. Vi var sex svenska elever med lärarna den sprallige stockholmaren Lasse och lugne, stabile Olle från Skellefteå. Även kurslitteratuen var på svenska så därför ansåg de att det inte var nån stor grej att ge oss 175 sidor i läxa till morgonen efter. Den läste vi. I alla fall en del... Tre timmars videokurs som vi redan hade sett täckte nog upp det mesta ändå.
Dag två började med teori och efter lunch var äntligen dags att få testa dykutrustningen och hoppa ned i... POOLEN! Trygg och säker start men kändes lite som "Rädda Willy" i poolen innan han kommer ut i havet, tyckte Nils. För mig var bara klivet in i poolen en stor grej. Ni som känner mig vet ju att jag haft lite blandade känslor inför den här dykkursen, då jag fått panik bara av att snorkla för jag blir så rädd av världen under vattnet. Fråga mig inte varför. Hur som, massa olika övningar gjorde vi för att öka vår trygghet under vattnet.

2467143E2219AC68170E406957B46D15.jpg244B203B2219AC68170448D854F41621.jpg2458010A2219AC68179AFD397E17E076.jpg

Dag tre var det äntligen dags för Det stora blå. Upp tidigt för att åka ut till Twins Rock. Kort briefing på båten om upplägget för dyket som skulle gå ned till max tolv meter. Alla i gruppen var nog lite nervösa, jag var livrädd precis innan klivet ut från båten. Rädslorna glömde jag dock på båten för väl i vattnet kunde jag inte begripa vad det var jag hade varit så rädd för. Att kunna ta sig ned till botten och kunna hälsa på både stor och liten fisk i alla möjliga färger är ju rätt fascinerande! På botten repeterade vi de övningar vi hade övat på i poolen och kände hur ens trygghet under ytan började växa på sig. Efter fem minuter, som egentligen var 47, var det dags att ta sig upp. Sammanlagt gjorde vi fyra dyk på de 3,5 dagar som kursen är på, och vi var nere på max 18 meter eftersom det är det en Open Water tillåter.
Efter att ha fått mersmak från alla färgglada fiskar och koraller och hört våra ledares inspirerande historier om innehållet i Advanced Open Water-kursen bestämde vi oss för att stanna kvar två dagar till för att bygga på våra kunskaper. Även de andra i gruppen nappade på detta, vilket kändes kul då vi hade haft en grym sammanhållning.
I kursen ingår fem "äventyrsdyk" varav två är obligatoriska: djupdyk (ned till 30 m) och navigationsdyk. Därtill valde vi att göra vrakdyk (sjukt coolt tyckte Nisse, inte riktigt min grej), Peak Performance Buoyancy (är vad det heter, googla för mer info) och det som alla blev helt lyriska över: nattdyket. Alla kände nog mest nervositet inför detta: vad sjutton ska man göra om ens pålitliga lilla plastficklampa går sönder och man tappar bort de andra? Tryggt att veta att ytan alltid finns däruppe, om man vet vad som är uppåt i mörkret. Annars är det bara att "follow the bubbles", om man nu kan se dem...
Även denna gång försvann alla tvivel och rädslor under nedstigningen. Att försöka återge den utomjordiska känslan, som är få förunnad, är en svår uppgift även för Fjodor Dostojevskij. Då vi inte ens är säkra på ifall vi stavat hans namn rätt tänker vi inte skriva mer än att det är en rymdlig känsla att sväva omkring tyngdlös i den nattliga undervattensvärlden. Ännu mer overkligt blev det när vi var på botten, släckte lamporna och började vifta med händerna. De skimrande ljusprickarna av självlysande plankton som då lös var riktigt coolt. När vi inte trodde att det kunde bli bättre började Lasse vifta frenetiskt med sin lampa. Under en klippa simmade en sköldpadda upp mot ytan. Det var magiskt när den simmade ovan oss genom månljuset (ursäkta präktigheten, men det var faktiskt helt sjukt).
Som avslutning på den otroliga veckan och för att fira våra avslutade kurser gick vi ut alla åtta och åt fin middag för att sedan festa på dykarnas lokala pub Fishbowl. Lite som afterski fast för dykare. Men i stället för band har de här imponerande eldshower varje kväll.

KOH PHANGAN
Efter en tvåtimmars oroligt guppandes och varm båttur (tur att ingen olycka hände...) var vi framme på nästa drömö. Efter att hela gänget från Koh Tao hade checkat in och tagit en tupplur var det dags att börja peppa inför Half moon party. För er som inte känner till så är Koh Phangan känt för alla unga backpackers för Full moon party som är en enorm återkommande strandfest varje fullmåne. I november skulle den infinna sig den 28, och vi skulle inte kunna vara med på den då vi är tvugna att lämna Thailand den 26 eftersom man bara får ett 15-dagarsvisa när man kommer in via land. Men eftersom dessa fester har blivit så populära har man hittat på mängder med andra "mån-fester", bl a då Half moon party. Den är dock inte på en strand utan uppe i djungeln. Väldigt snyggt gjort men ett dansgolv av sand och enorma palmer runtomkring. Att tillägga är att halva grejen, nästan, är uv-målningarna man gör på kroppen som lyser upp coolt i uv-ljuset. Sjukt kul var det!
Vi spenderade ytterligare en natt på Baan Tai som är en strand på sydvästra Koh Phangan men valde sedan att förflytta oss till stränderna på den nordvästra sidan då vi hört och läst att det skulle vara bättre snorkling och finare. Det var det också. Otroligt vacker natur med gröna kullar, branta limestone-klippor och stränder med vit len sand. Härligt! Då vi har blivit helt förälskade i dykning och snorkling har vi införskaffat oss var sitt set med cyklop och snorkel i silikon, känner oss väldigt proffsiga men Lasse skulle nog ha ett och annat att säga om våra rörelser i vattnet... Jaja, man kan bara bli bättre.
Ena dagen gick vi till en strand som heter Koh Ma, väldigt vacker! Och tur nog är det lågsäsong fortfarande så man slipper bråka om plats med andra turister. Vi gick hemåt i god tid innan solen skulle gå ned för att slippa gå på de obelysta vägarna i mörker. Men på något sätt missade vi vägen vi skulle svängt in på och fortsatte åt helt fel håll, lekandes med att slå sönder kokosnötter. När vi inte riktigt kände igen oss insåg vi att vi gått ca tre km för långt, så det var bara att vända om. När vi äntligen kommit rätt var det mörkt, väldigt mörkt. Bara lite ljus från månen, men vi hittade hem till slut, trötta, hungriga och med värkande fötter.
Nästa dag hyrde vi en moppe och åkte till Haad Khom, ännu en strand på norra delen av ön. Grym snorkling fann vi här, samt det som måste vara världens minsta namngivna ö: Koh Kong.

2471066B2219AC681727BB05E3E9D6B8.jpg247C830D2219AC6817A2A391CF5DE1AB.jpg

Idag har det regnat i stort sätt hela dagen så vi har bl a roat oss med strandtennis. Hänger just nu på ett av våra favoritställen på Had Yao: VaggaBar. Och det är inte en favorit pga att de är marijuana-vänliga utan här har de schysst inredning, gudomligt goda pannkakor och grym musik. Dessutom funkar wifi förvånansvärt bra här så vi har båda lyckats ringa hem, guld värt! :) Ikväll blir det middag på vårt favoritmatställe Had Yao Villa som serverar supergoda grytor till billigt pris. Sem tar vi nattbåten över till fastlandet för att tidigt imorgon ta bussen till södra Thailand och därifrån en båt till Langkawi i Malaysia. Hoppas på mer sol där!

Ha det fint därhemma! Gör som vi och undvik julstressen!

Författat av Alni 23:53 Arkiverat i Thailand

EpostinläggFacebookStumbleUpon

Innehåll

Var först att kommentera detta inlägg

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Skriv dina Travellerspoint login upplysningar här

( Vad är detta? )

Om du ännu inte är medlem av Travellerspoint, kan du anmäla dig gratis.

Anmäl dig till Travellerspoint